Facebook на борсата - ръкавицата е хвърлена 02.02 | 10:46

От 5 до 10 млрд. долара очаква социалната мрежа от първото си излизане на борсата

От Ивайло Ачев

Най-популярната социална мрежа в света Facebook официално подаде документи, от които става ясно, че цели набиране на капитал от 5 млрд. долара с първичното си предлагане на акции (IPO), предаде Bloomberg.

Планираното IPO е най-голямото в историята по отношение на интернет компания. За сравнение това на Google от 2004 година е над два пъти по-малко от сега заявеното от Facebook – 2 млрд. долара.

От Facebook обаче очакват да наберат капитал от 10 млрд. долара с IPO-то си. Ако това стане факт, то първичното предлагане на акции на социалната мрежа ще е четвъртото най-голямо в историята в САЩ – след тези на Visa, General Motors и AT&T Wireless.

Социалната мрежа обаче не даде подробности относно това какъв брой акции ще пусне при IPO-то си, нито уточни каква ще е цената им. Акциите ще бъдат обозначени с инициалите FB. Ясно е обаче, че основателят на Facebook Марк Цукерберг ще държи 56,9% от акциите с право на глас. 11,4% остават за Accel Partners, а Дъстин Московиц, един от съоснователите на мрежата, ще има 7,6%.

В компанията работят 3 200 служители, но с излизането на борсата около една трета от тях ще станат милионери. При набиране на IPO от 10 млрд. долара средно аритметично всеки служител на Facebook би станал милионер.

Очакванията са, че с излизането на борсата Facebook ще достигне пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

През последната година обема на продажбите на стоки и услуги на Facebook е скочил почти два пъти спрямо 2010 година. Нетният приход на компанията през 2011 година се е увеличил с над 60% до 1 млрд. долара. 85% от този приход идва от реклама. 12% се дължи на рекламата на компанията за социални игри Zynga, която е автор на Farmville.

Водещи

Най-четени