Facebook разкри руска дезинформационна кампания в мрежата си 07.09 | 18:03

За две години Русия е похарчила 100 000 долара за около 3000 заблуждаващи реклами

От iNews.bg

Интернет компанията Фейсбук заяви, че е разкрила финансирана от Русия дезинформационна кампания за разпространение на предизвикващи разделение социални и политически послания в своята мрежа, предаде Би Би Си.

Компанията каза, че за двегодишен период до май 2017 г. са похарчени 100 000 долара за около 3000 реклами. Те не са подкрепяли конкретни политически фигури, а са засягали теми като имиграцията, расите и равноправието.

Фейсбук каза, че сътрудничи с американско разследване по въпроса. Компанията предава доказателствата, с които разполага, на специалния прокурор Робърт Мълър, който ръководи разследване за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

Рекламите насочвали потребителите към около 470 профила, разпространяващи невярна информация, или по друг начин нарушавали условията на Фейсбук.

"Рекламите и профилите, изглежда, са били съсредоточени върху разпространение на предизвикващи разделение социални и политически съобщения в целия идеологически спектър", каза социалната мрежа.

Компанията заяви, че според нея профилите са били създадени от установената в Санкт Петербург Агенция за изследване на интернет, известна с публикуването на прокремълски съобщения в социалните медии. Въпросните профили вече са закрити.

Дезинформационната кампания е била разкрита при вътрешно разследване на Фейсбук за начините, по които със социалната мрежа може да е било злоупотребено по време на надпреварата за президентските избори в САЩ миналата година.

Водещи

Най-четени