Facebook си партнира с Airtel Africa. Предоставя безплатен интернет в 17 държави 18.11 | 13:59

Социалната мрежа с мисия да свърже по дигитален път целия свят

От Ивайло Коралски

В официален анонс с днешна дата, CEO-то на Facebook Марк Зъкърбърг сподели, че социалната мрежа смята да предостави "Free Basics”интернет услуги на 17 африкански държави посредством инициативата Internet.org. За осъществяването на проекта Facebook ще си сътрудничи с телекома Airtel Africa.

Страните, които ще получат безплатния интернет пакет, включват имената на Буркина Фасо, Чад, Габон, Мадагаскар, Нигерия, Нигер, Конго, Сиера Леоне и Уганда. Към днешна дата Internet.org вече помага за дигиталния достъп на информация в държави като Замбия, Танзания, Кения, Гана, Малави, Сенегал и Южна Африка.

Създателят на Facebook допълни още, че сателитната сделка на компанията за доставяне на интернет в регионите около Сахара ще стартира през 2016 година.

Платформата Free Basics беше ребрандирана през септември, а въпросната предлага на потребителите количество приложения и услуги, които са свързани с нуждите на съответните държави и са регулирани от Facebook и телекома, с който работи социалната мрежа в региона.

Един от ключовите елементи за Facebook, свързан с Free Basics, е лесният достъп до социалната мрежа. Критиците на инициативата обаче наричат целия процес "затворена градина", която ограничава неутралното използване на интернет.

От друга страна програмата, която през юни навърши една година, се радва на успех сред местните жители и интерес от тамошните инвеститори.

"Свързването на хората в цяла Африка е изключително важен елемент за нашата мисия. Ще продължаваме да работим върху създаването на нови начини за предоставянето на онлайн услуги на хората, докато в един момент целият свят не се превърне в едно общо цяло.", завършва Марк Зъкърбърг.                

Водещи

Най-четени