Facebook ще направи и музиката „социална“ 26.05 | 14:06

За целта социалната мрежа ще си сътрудничи с шведите от Spotify, които предлагат стрийм музика онлайн

От Георги Георгиев

Facebook и шведският онлайн доставчик на музикално съдържание Spotify ще си сътрудничат при създаването на нова услуга за стийм музика през най-голямата социална мрежа в света, информира АФП, която се позовава на статия в сп. Forbes.

Говорител на Facebook сподели пред информационната агенция, че за момента няма новини в тази сфера. Той обаче посочи, че основателят на социалната мрежата Марк Цукерберг е коментирал на срещата на Г8, че компанията му е заинтересована в правенето на музикалната и филмова индустрия "по-социални".

В статията си Forbes цитира неназовани източници, според които Facebook в момента тества система, която ще позволи на песни от дигиталната библиотека на Spotify да бъдат директно доставяни на членове на социалната мрежа.

По време на срещата на Г8 Марк Цукеберг заяви още, че областта на музикалния и филмов бизнес в близките няколко години ще станем свидетели на трансформация, подобна на тази, която наблюдаваме при "социализацията" на компютърните игри и навлизането им в социалните мрежи. Тук примерът е със разработената от Zynga популярна Facebook игра FarmVille.

По-рано този месец Spotify пусна приложение под iPod, което позволява на потребителите си на синхронизират плейлистите и песните, които са закупили. Според анализатори ходът е директно пред онлайн плейъра iTunes на Apple.

За момента младата шведска компания се е фокусирала основно върху онлайн стрийминга в държавите от Западна и Северна Европа. Днес от безплатната версия на услугите ѝ се възползват близо седем милиона души.

Водещи

Най-четени