Google замазват гаф с антивирусно приложение 23.04 | 10:03

Гигантът плаща на потребителите сумата, която са заплатили за фалшивата програма The Virus Shield

От Георги Георгиев

Технологичната корпорация Google e решила да възстанови на потребителите парите, които те са платили за изтегляне на антивирусното приложение The Virus Shield от онлайн магазина Google Play. Причината е, че въпросното приложение се оказало фалшиво, пише BBC.

Преди да бъде премахнат The Virus Shield достигна първо място в онлайн магазина на компанията с над 10 000 сваляния. Фалшивото приложение бе пуснато за продажба на 28 март и е свалено на 6 април.

В описанието на апликацията е написано, че "предотвратява инсталирането на злонамерени приложения". При тестването на The Virus Shield обаче се оказало, че инсталирането му не довежда до нищо друго освен до появата на нова икона на екрана на мобилното устройство.

Измамата е разкрита от екипа на Android Police, който разгледал кода на апликацията и установил, че в нея няма нищо.

Освен пълно възстановяване на сумата от 3,99 долара, потребителите ще получат и определен брой кредити, които могат да използват в Play Store. От Google вече са изпратили имейли до потърпевшите потребители. Те ще получат допълнително 5 долара за пазаруване от Play Store.

Създателите на The Virus Shield заявили, че тази версия не е била предназначена за продажба и определят случилото се като "глупава грешка".

Водещи

Най-четени