Google ще усъвършенства социалната си мрежа 05.06 | 17:35

За целта щатският гигант закупи стартъп компанията Meebo, чиито инструменти ще бъдат използвани в Google+

От Георги Георгиев

Google придоби новата технологична компания от Силициевата долина Meebo с цел да спомогне нейните услуги в социалната мрежа Google+. Придобиването, което бе обявено в понеделник (4 юни), ще предостави потребителите на на алтернативата на Facebook повече инструменти за комуникация по между им, пише AP.

През 2005 г. Meebo стартира като система за свързване на потребителите с помощта на незабавни съобщения. Оттогава тя бива надграждана с други комуникационни инструменти, които се използвани от близо 100 млн. души само на територията на САЩ.

Двете компании, които са базирани в град Маунтин Вю, Калифорния, не обявиха финансовите параметри по сделката.

"Винаги сме се стремели да създадем по-добри методи, с които да помогнем на потребителите да споделят съдържание и да се свързват с приятелите си в мрежата в реално време", се казва в изявление на Google.

От дебюта си преди година, Google+ е привлякла над 170 млн. потребители. Въпреки този внушителен ръст, социалната мрежа изпитва трудности да накара потребителите си да влизат в нея толкова често, колкото във Facebook.

Днес закупената от Google Meebo работи с издатели и рекламодатели, за да им помогне да се свържат със сърфиращите в мрежата за по-дълги периоди от време. Компанията е поредната от 140-те фирми, които гигантът закупува от края на 2009 г. досега.

Общата стойност на сделките възлиза на 16 млрд. долара. Огромната част от парите – 12,5 млрд. долара отидоха за закупуването на производителя на мобилни телефони Motorola Мobility.

Водещи

Най-четени