HP съкращава 9 хил. служители заради нов проект 02.06 | 12:45

Щатската компания ще инвестира 1 млрд. долара в пълно автоматизиране на центровете за данни

От Вероника Стойновска

Глобалната компания за компютърни технологии Hewlett-Packard обяви плановете си за съкращения на 9 хиляди работни места през следващите няколко години, съобщава IBTimes. Те са в резултат от плана на компанията за пълно автоматизиране и стандартизиране на търговските центрове за данни - инвестиция, която ще струва на HP 1 млрд. долара.

С новия си инвестиционен план най-големият технологичен производител в Америка има за цел да укрепи своите търговски центрове за данни, обслужващи бизнеса, мениджърските платформи, мрежите, инструментите и приложенията си. Така ще се създаде по-мащабна и автоматизирана информационна инфраструктура, която ще позволи на клиентите да прехвърлят своите приложения на съответните платформи.

Том Яноти, старши вицепрезидент и генерален мениджър на HP Enterprise Services, сподели, че през последните 20 месеца компанията се е фокусирала върху интегрирането на електронните услуги за данни (EDS) и подобряването на рентабилността. Според Яноти след като интеграцията бъде завършена, HP ще предобие значителни възможности за растеж и разширяване на бизнеса.

Голямата инвестиция от 1 млрд. долара за осъществяването на плана за пълна автоматизация ще бъде щедро възвърната. По предварителни данни, нововъведението ще генерира 1 млрд. долара от спестявания годишно.

Още от 2002г. насам  в HP се говори за масови съкращения. Първо бяха съкратени над 16 000 души през 2002 г., след което през 2005 г. повече от 10% от служителите на компанията се наложи да се сбогуват с работните си места.

След това в продължение на 5 години се говори за съкращения, като броят всяка година е различен - през 2005 г. са планирани 14 500 души, през 2008 г., в пика на кризата, са направени планове за съкращение на 24 600 работни места. През 2009 г. процентът отново пада на 6 400 позиции.

В последно обявената информация за съкращения, техният брой е най-голямобщо 27 000 души в HP трябва да сменят работните си места до 2014г. (или около 8% от общия брой на служителите). Болезнената мярка се налага поради готвените големи преструктурирания на бизнесите на компанията и оптимизация на бизнес процесите. Тя ще доведе до спестяването на 3,5 млрд. долара на година.

Водещи

Най-четени