IBM “чукна“ един век 16.06 | 11:38

И след 100 години съществуване, компанията продължава да бъде лидер на технологичния пазар

От Георги Георгиев

Американският технологичен пионер IBM навърши 100 години и въпреки че компанията, наричана още Big Blue, вече не е водещият играч в компютърната индустрия, все пак тя остава сила, с която останалите трябва да се съобразяват, коментира АФП.

С пазарна капитализация от 197 милиарда долара IBM днес e 14-тата подред най-скъпа технологична компания - далеч зад Apple с нейната капитализация от 304 милиарда, но сред изявени лидери като Microsoft с капитализация от 201 милиарда долара.

Професорът по история на науката и технологиите Томас Миса от университета в Минесота обяснява дълголетието на компанията с нейната "способност да предоставя изчислителната мощ в ръцете на потребителите по начина, от който те се нуждаят".

"Те (IBM) направиха това още през 30-те години на миналия век с появата на машините за обработка на перфокарти и повториха успеха си десетилетия по-късно в промяната на информационните услуги през 90-те , обяснява Миса.

Макар че предшествениците на компанията трябва да се търсят в 19 век, за рожден ден на IBM се приема датата 16 юни 1911 г., когато три компании - Tabulating Machine, International Time Recording и Computing Scale of America – се сливат под името Computing-Tabulating-Recording (CTR).

През 1914 г. Томас Уотсън-баща – човекът, утвърдил компанията на световно ниво – се присъединява към екипа и през 1924 г. я прекръства на познатото International Business Machines Corp. (IBM).

През следващите десетилетия IBM се утвърждава като лидер в компютърните иновации. Компанията държи повече патенти от всеки друг технологичен играч, а през годините петима от служителите ѝ печелят Нобелова награда за физика.

Сред големите успехи на IBM са създаването на мейнфрейм компютрите, които се свързват с появата на най-успешния модел в историята the System/360 през 1964 г. Този компютър задава развитието на технологиите до края на 80-те години. И до днес мейнфрейм компютрите се радват на изключителна популярност поради редица характеристики, с които превъзхождат мрежите от UNIX и PC-сървъри.

През 2005 г. компанията продава частта си, занимаваща се с разработката на персонални компютри, на китайците Lenovo за 1,25 млрд. долара. Пет години по-късно IBM обявява стратегическа смяна в посоката на развитие към софтуерните разработки и услуги. През същата 2010 година компанията отчита приходи от почти 100 млрд. долара.

По-рано тази година "юбилярят" се прочу и с успеха на своя суперкомпютър Watson, който победи двама шампиони в популярната американска телевизионна викторина Jeopardy – успех, който експертите считат за триумф на изкуствения интелект над човешкия. Това е втората по рода си победа след успеха на суперкомпютъра на IBM Deep Blue над световния шампион по шах Гари Каспаров преди 14 години.

Водещи

Най-четени