Microsoft вдигна бялото знаме. Оттегля се от бизнеса със смартфони 09.07 | 09:11

Съкращава 7800 души персонал

От Ивайло Коралски

Microsoft най-накрая вдигна бялото знаме, обявявайки официално, че преустановява опитите си да се превърне в сериозен играч при производителите на смартфони.

Редмъндският гигант ще съкрати 7800 души от своя персонал, като основната част от служителите ще бъдат от звеното, което се грижи за производството на смартфони. Числото освободени служители представлява 7% от цялата работна ръка на MS.

Припомняме, че преди само година Microsoft закупи мобилния бизнес на Nokia за 9,4 милиарда долара.

"Резултатите от бизнеса с производство и продажба на смартфони са много по-ниски, отколкото нашите предварителни очаквания.", обяви Microsoft.

Реструктурирането на мобилния отдел ще коства на компанията между 750 и 850 милиона долара, се споменава в официалното комюнике към медиите. Стойността на хардуерния мобилен бизнес на Microsoft ще падне със 7,6 милиарда долара.

"Променяме нашата стратегия от такава да произвеждаме просто телефони, към такава, в която развиваме и създаваме изпълнена с живот Windows екосистема.", споделя CEO-то на Microsoft Сатя Надела.

Microsoft все пак допълни, че ще продължи да произвежда няколко модела от по-успешните серии.

"Вярвам в нашите собствени устройства, включително и телефоните", продължава Сатя Надела.

Днешния анонс обаче е поредният знак, че компанията драстично ще намали ресурсите, които излива в бизнеса със смартфони, закупен от бившия най-голям производител на мобилни телефони Nokia. 

Последният септември компанията съкрати 2100 души персонал, след като преди това (юли) беше освободила още 13 хиляди (основно служители на Nokia).

Пазарният дял на Microsoft при най-популярните мобилни устройства за първото тримесечие на настоящата година е 2,6 процента що се отнася до произведени и пратени към пазара смартфони.

Припомняме, че сделката за закупуването на Nokia от страна на Microsoft по времето на владичеството на Стив Балмър беше силно разкритикувана от анализаторите.

"Говорим за сделка, в която няма никакъв смисъл. Добавянето на бизнес с мобилни телефони, от който Microsoft по принцип трябва да излезе, е като да прибавиш котва към усмирителна риза и да пратиш съответния пациент към дъното на океана с нея", споделя независимият аналитик Бен Томсън.

Водещи

Най-четени