Paramount пуска 500 филма под наем в YouTube 05.04 | 20:34

Единственото голямо щатско филмово студио, което отказва да предлага филми под наем, оствава 20th Century Fox

От Георги Георгиев

YouTube и Paramount Pictures се споразумяха за пускането на 500 филма под наем в сайта за споделяне на видео съдържание, съобщава AP. Решението бе взето въпреки че компаниите-майки на YouTube и Paramount – съответно Google и Viacom продължават да са вплетени в съдебна битка за 1 млрд. долара.

Обявената в сряда (4 април) сделка превръща Paramount в поредното голямо холивудско студио, което се присъединява към онлайн магазина на YouTube, в който повечето от заглавията са предлагат на цена между 2 и 4 долара. Единственото голямо студио, което за момента отказва да се присъедини, е 20th Century Fox.

През 2006 г. Viacom завежда дело срещу YouTube, в което обвинява притежаваният от Google сайт в дигитално пиратство. През 2010 г. федерален съдия от Ню Йорк постановява, че YouTube не са нарушили американските закони срещу пиратството. Viacom обаче не приема решението и го обжалва.

Филмите на Paramount ще бъдат достъпни през YouTube Rentals и Google Play на територията на САЩ и Канада. Така общата колекция от филми в сайта вече достигна до девет хиляди заглавия както от големите студия NBC Universal, Sony Pictures, Warner Bros. и Walt Disney, така и множество малки независими филмопроизводители.

Водещи

Най-четени