SAP нахлува в бизнеса с бази данни 16.03 | 15:29

Германската компания иска да измести Oracle като основен производител на специализиран бизнес софтуер

От Георги Георгиев

Германският производител на софтуер SAP възнамерява да се превърне в основен производител на софтуер за бази данни в света, съобщава Reuters. Този ход ще разгорещи допълнително дългото съперничество с другия голям софтуерен производител Oracle.

Представители на SAP казаха, че ще разкрият официално плановете си на 10 април по време на конференция в Сан Франциско.

Днес германската компания е най-големият производител на софтуер за бизнес мениджмънт. В него влизат програми, които управляват счетоводството, производствения процес и заплащанията на персонала.

Макар че Oracle да са вторият по големина играч на този пазар, то американската компания продава повече софтуер благодарение на лидерските си позиции си на многомилиардния пазар на бази данни.

"SAP ще представи своето обединено портфолио за управление на бази данни и ще демонстрира как ще се превърне във бъдещия доставчик на бази данни в света", се казва в прессъобщение на компанията.

През юли 2010 г. германската компания закупи Sybase – четвъртия по големина производител на софтуер за бази данни, припомня Reuters. От тогава SAP се фокусира върху разширяването на продуктовата линия на Sybase, отнасяща се до мобилния софтуер.

Със засилването на агресивността в областта на бизнеса с бази данни немският концерн несъмнено ще засегне интересите и на два от най-близките си партньори в продажбите – IBM и Microsoft.

За момента представителите на засегнатите компании отказват да коментират по какъв начин новата тактиката на SAP ще промени техните взаимоотношения с немската компания, която е основана през 1972 г. от петима бивши служители на IBM.

Миналата година компанията пусна Hana - специализиран софтуер за управление на бази данни. За първите две тримесечия Hana генерира продажби за 160 млн. евро - с 60 милиона повече от предвидените в бизнес плана.

Водещи

Най-четени