Samsung подля вода на Nokia 30.08 | 13:59

Корейската компания първа представи свой телефон с най-новия мобилен Windows

От Нели Минчева

Южнокорейската компания Samsung Electronics стана първият производител на смартфони, представил устройство с най-новия мобилен софтуер на Microsoft. Това се случва едва няколко дни преди подобната очаквана премиера от Nokia, съобщава Reuters. 

Краткото съобщение, направено в сряда в Берлин по време на провеждащото се там изложение за електроника, идва на фона на нараснали очаквания все повече производители да преминават към Windows, след като американският съд реши, че много от базираните на Android телефони на Samsung нарушават патенти на Apple.

Някогашният лидер на мобилния пазар Nokia се очаква да представи своята нова мобилна линия Lumia под Windows Phone 8 в Ню Йорк на 5 септември.

Състоялата се по-рано премиера на Samsung е на смартфон, наречен ATIV S. Устройството е с 4,8-инчов екран, 8-мегапикселова камера от задната страна на апарата и друга, 1,9-мегапикселова, разположена в лицевата част.

От официалния блог на
Microsoft става ясно, че това е "първият от многото апарати под Windows Phone 8, които ще излязат тази година".

Сега погледите са обърнати към Nokia, като преобладаващото мнение е, че компанията ще постигне успех със своя нов смартфон само ако той има значително по-добри характеристики спрямо ATIV S, например по-впечатляваща камера.

Microsoft представи накратко софтуера си Windows Phone 8 през юни, обещавайки, че първите телефони, работещи с него, ще са на пазара през есента.

Windows Phone 8 е сходен с предстоящия Windows 8, но си е отделен продукт. Windows 8, който е предназначен за персонални компютри и табети, се очаква да излезе на 26 октомври.

От своя страна, Samsung планира представения ATIV S да бъде по магазините през октомври или ноември, като точна дата не е посочена.

Най-четени