Virgin Atlantic позволява телефонните разговори в самолета 17.05 | 13:11

До шестима души едновременно ще могат да разговарят по телефоните си по време на полет

От Георги Георгиев

Пътниците, използващи авиокомпанията на британския милиардер Ричард Брансън – Virgin Atlantic за полети от Лондон до Ню Йорк скоро ще могат да провеждат разговори по телефоните си, докато са на 11 хил. метра над океана, съобщава BBC.

Като за начало едва шестима души в самолета ще могат да говорят по едно и също време, като телефоните им все пак ще трябва да бъдат изключвани по време на излитане и кацане.

До края на 2012 г. услугата ще бъде достъпна на минимум 20 самолета Airbus А330, съобщиха от компанията. Според анализатори разговорите и достъпа до интернет посредством Wi-Fi по време на полет са бъдещето на комуникациите в самолетите, като скоро технологията ще бъде предлагана от повечето авиокомпании по света.

Мобилният достъп ще бъде предоставян от доставчика на GSM услуги за гражданската авиация AeroMobile, като за момента в самолетите на Virgin Antlantic обаждания ще могат да правят единствено клиентите на европейските телекоми Vodafone и O2, както и тези на щатската T-Mobile.

Телефонните обаждания няма да бъдат безплатни – пътниците ще бъдат таксувани със сумите, които плащат обикновено за международните роуминг разговори.

Ограничението от до шест разговора наведнъж по време на полет се налага поради лимитираната широчина на честотна лента, предлагана от бордовата система, казв говорителят на Virgin Atlantic. Освен това пътниците няма да могат да използват услугата при навлизане в американското въздушно пространство, поради забрана от страна на щатската Федералната комисия по комуникациите за използване на мобилни телефони в самолетите.

През 2008 г. дубайската авиокомпания Emirates се превърна в първия в света превозвач, който позволи използването на мобилни телефони по време на полет.

Водещи

Най-четени