WorldMap – бъдещето на картографията в мрежата 19.01 | 07:39

Безплатна уеб платформа сваля бариерите пред сътрудничеството в областта на картографските изследвания

От Георги Георгиев

Скоро на учените по света ще им бъде по-лесно да създадат, публикуват и споделят карти и други географски данни благодарение на WorldMap – безплатен и общодостъпен софтуер с отворен код, който запълва растящата ниша между десктоп картографските приложения и по-олекотените и пъргави уеб решения.

Разработена от Центъра за географски анализи към Харвард, WorldMap позволява на учените да споделят достъпа до преглеждане и редакция на най-различна геопространствена информация. За разлика от подобните му инструменти, в интернет новият софтуер позволява използването на големи детайлни бази данни и поддържа множество формати.

Първоначално пусната в бета версия миналия юли, WorldMap вече се използва от 1 250 потребители от над 100 държави по света. За този период учените са вложили 1 700 картографски слоя и са създали над 500 колекции от карти, които да подпомагат различни проучвания.

Според създателите си WorldMap е изключително полезна, тъй като интегрира детайлни данни от различни източници и може да ги направи широко публично достояние. Така в бъдеще ще бъде създадена информационна база, с която не разполага нито една отделна институция по света.

Сред екстрите на новата система са, че тя позволява на потребителите да качват хартиени карти, да изпълнява поръчки за онлайн дигитализиране и да предоставя линкове към други източници на информация.

Водещи

Най-четени