YouTube блокира филма, довел до протестите в Либия 13.09 | 10:16

Видео сайтът реши да спре клипа в Египет и Либия, за да успокои обидените

От Георги Георгиев

YouTube взе решение да блокира в Египет и Либия достъпа до скандалния филм за пророка Мохамед, който предизвика протести в Либия и доведе до смъртта на американския посланик в страната и на още трима негови сънародници.

С този ход притежаваният от Google сайт за споделяне на видео съдържание се надява да успокои част от мюсюлманите в Близкия Изток, които намират лентата за богохулна и обиждаща исляма, коментират от Bloomberg.

"Това видео, което е широко достъпно в мрежата, е в ясно съгласие с нашите правила и затова ще остане в YouTube”, казаха по случая от Google в писмено изявление. "Въпреки това, предвид трудната ситуация в Либия и Египет, ние временно ограничихме достъпа (на филма) в двете държави", допълват от интернет гиганта.

В публикувания в YouTube 14-минутeн клип от противоречивия американски филм "Невинността на исляма" се показва въображаема атака на мюсюлмани срещу християнско семейство, последвана от описание на корените на исляма, представящо пророка Мохамед като женкар.

Видео клипът предизвика атаката срещу щатското посолството в Либия във вторник вечерта, която доведе до смъртта на посланик Крис Стивънс. Срещу лентата реагираха и властите в Афганистан.

Те предприеха по-радикални мерки и изцяло забраниха достъпа до YouTube в страната, опасявайки се от възникването на тежки размирици.

Водещи

Най-четени