iPad Mini идва на 23 октомври? 17.10 | 09:56

Apple изпратиха покани за второ за тази есен събитие за представяне на нов продукт

От Георги Георгиев

10 октомври – датата, за която се носеха слухове, че Apple ще разпространят покани за второ за тази есен събитие за обявяване на нов продукт (след обявения през септември iPhone 5), мина и замина без никакъв коментар от калифорнийския технологичен гигант.

Тогава тишината от Apple постави въпроса дали всъщност компанията предвижда скоро да пусне по-малък вариант на iPad. Появиха се и спекулации, че проблемът се крие в закъснения в доставките и в крайна сметка таблетът ще се появи на по-късно през годината.

В крайна сметка във вторник Apple изпратиха до медиите покана за голямо събитие, което ще се състои на 23 октомври в Калифорнийския театър в Сан Хосе, съобщава британският Guardian.

Поканата бе придружена с кратко съобщение "Имаме да ви покажем още нещо". То породи коментари, че този път става въпрос именно за iPad mini – 7,85-инчовата версия на култовия iPad.

В полза на предположението говори и фактът, че дизайнът на поканите Apple наподобява много на тези, изпратени за първата презентация на iPad през януари 2010 г.

Новината дойде часове след като от Microsoft обявиха цените за своя таблет Surface. Той ще бъде продаван на цената на актуалния iPad. За тези пари потребителят ще получи устройство с 32GB вградена памет, вместо 16-те гигабайта на таблета на Apple, но няма да разполага с възможност за 3G връзка, каквато имат част от iPad-ите.

Слуховете за появата на презирания от покойния Стив Джобс малък вариант на iPad постепенно набираха скорост през изминалата година. Според изтеклата в медиите информация наблюдателите очакват новият таблет да разполага с 7,85-инчов екран, който де факто ще притежава половината от площта на 9,7-инчовия оригинал. В случая наполовина ще бъде намалена и резолюцията на дисплея, която ще е1024x768 пиксела. Това означава, че на разработчиците на приложения ще им бъде спестено усилието да пренаписват софтуера, за да го направят съвместим с новото устройство.

Наред с това в момента се спекулира, че на 23 октомври Apple ще представи и нови версии на своя ултрабук Macbook, които ще разполагат с по-малък 13-инчов екран, снабден с висококачествения Retina дисплей.

Водещи

Най-четени