Айнщайн във вашия двигател 13.01 | 20:29

Квантови изменения в оловните акумулатори водят до повишаване на напрежението в тях

От Георги Георгиев

Оказва се, че съвременните коли стартират благодарение на принципа на относителността, който Алберт Айнщайн формулира в началото на 20 век.

До това необичайно заключение са достигнали шведски учени, които наблюдавали по какъв начин релативистичните ефекти от високите енергии на електроните в оловните атоми влияят върху напрежението на оловно-киселинните акумулатори – стандартен източник на електричество за голяма част от съвременните автомобили.

Посредством квантово-химични изчисления физиците открили, че високите енергии на част от електроните в оловните атоми допринасят за увеличението на електрическия потенциал на акумулаторните клетки с колосалните 80 – 85 %. Така без релативистките ефекти напрежението в акумулаторните клетки, което стандартно е около 2.1 волта, ще спадне с около 1.7-1.8 волта.

Друг интересен факт е, че освен за свойствата на оловото в акумулаторите, квантовите ефекти са "виновни" и за жълтия цвят на златото и ниската точка на топене на живака, казват учените. Според тях откритието е важно с оглед на факта, че в бъдеще създателите на нови видове акумулатори, съдържащи тежки метали, ще трябва да се съобразяват с тези ефекти при предварителните изчисления на напрежението в тях.

Разработени в средата на 19 в., клетките с оловен оксид са тежки и нездравословни, но поради ниската си цена и относително високата мощност остават най-често използваната технология за производството на акумулатори за автомобили.

Водещи

Най-четени