Американските спецслужби слухтят всеки iPhone по света 01.01 | 17:16

Няма гаранция, че не използват данни дори при изключен смартфон

От Антония Михайлова

Колега на Едуард Сноудън – правозащитникът и специалист по компютърна сигурност Джейкъб Епълбаум – заяви пред тв канала Fox NEWS, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ има пълен достъп до данните на всяко устройство iPhone на планетата. Дори изключването на устройството от интернет не гарантира, че спецслужбите нямат достъп до неговите данни.

Епълбаум разказва за специалната програма DROPOUTJEEP, която позволява събиране на информация за потребителите на устройства с "отхапаната ябълка". Програмата може да включва и изключва микрофона, фото- и видеокамерата, да прехваща мобилни съобщения, да получава достъп до списъка с контакти, предава Интерфакс.

Но въпросната програма може да бъде установена само при наличието на физически достъп до операционната система на смартфона. Дали Apple е предоставяла подробен достъп на NSA, не се уточнява, но от компанията твърдят, че никога не са сътрудничили на спецслужбите.

Епълбаум е независим специалист по компютърна сигурност, който събира информация за дейността на правителствата от различни страни по света. Той е един от малкото, получили достъп до архива с документи на Едуард Сноудън.

Най-четени