Анализатор: Биткойн днес е като интернетът от 90-те 29.01 | 14:22

Виртуалната валута може да промени света, ако бъде внимателно регулирана

От Георги Георгиев

За развитието на човешката цивилизация виртуалната криптовалута биткойн (bitcoin) може да се окаже толкова важен, колкото и разпространението на интернет преди време. Това мнение изрази финансовият специалист Фред Уилсън от инвестиционната компания Union Square Ventures и известен поддръжник на криптовалутата.

"Намираме се в началото на един изключително вълнуващ период, не само за инвеститорите, но и за цялото общество", коментира Уилсън, цитиран от CNBC, според който виртуалната валута, особено биткойн, напомня изключително много на интернет от началото на 90-те години на миналия век.

Уилсън изрази мнението си по време на провелото се вчера (28 януари) изслушване на банковия регулатор на Ню Йорк относно потенциалната регулация на виртуалната валута. Събитието привлече вниманието и на други биткойн ентусиасти, в това число известните със съдебните си дела срещу Facebook близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос.

"И докато трябва да регулираме подобен тип иновация, ние трябва да го направим по начин, който няма да я редуцира", коментира още Уилсън, допълвайки, че не бива да се налага контрол над начинът, по който системата функционира.

Междувременно братята Уинкълвос, които са известни със сериозните си инвестиции в биткойн, споделиха, че е нужно да бъде осъществен повече контрол над виртуалната валута.

"Никой не би отрекъл, че биткойн беше като дивия запад", коментира Камерън. "Дивият запад привлича каубои, и не мисля, че някои би отрекъл, че назначаването на шериф е лоша идея."

Близнаците са сред инвеститорите в борсата Bitinstant.com, чиито изпълнителният директор Чарли Шрем беше арестуван по-рано през седмицата. Той бе обвинен в участие в схема за продажбата на над 1 млн. долара под формата на биткойн на потребители на онлайн платформата за продажба на наркотици Silk Road.

Сега инвеститорите в биткойн се надяват биткойн да доведе до революция във финансовите плащания и да подтикне създаването на цели бизнеси, основаващи се на криптовалутата.

Вчера (28 януари) един биткойн се търгуваше за 944 долара на борсата MTGox.

Водещи

Най-четени