Беглецът Макафий се спасява в Гватемала 05.12 | 17:38

Софтуерният гуру търси политическо убежище в Гватемала

От Георги Георгиев

Бягащият от полицията на Белиз американският софтуерен специалист Джон Макафий – основател и бивш шеф на софтуерния гигант McAfee, е пристигнал в друга южноамериканска страна – Гватемала, където е потърсил политическо убежище, информира Reuters.

В продължение на три седмици Макафий се укриваше от властите в Белиз, които искат да го разпитат за убийството на неговия съсед и сънародник Грегъри Фоул, с когото бившият шеф на McAfee е имал пререкания в миналото.

През последните дни McAfee е успял заедно с приятелката си Саманта да премине през границата между Белиз и съседна Гватемала. Той престоял известно време в хотел в гватемалски национален парк, преди да се насочи в понеделник вечерта към едноименната столица Гватемала сити.

"В момента нямам подробни планове за бъдещето. Изборът ми на Гватемала е основан на две причини", каза Макафий. "Гватемала е страна, граничеща с Белиз, тя е и страна, която разбира корупцията в Белиз и най-важното – бившият министър на правосъдието е чичо на Саманта. Аз знаех, че той ще ни помогне при законовите процедури (при даването на убежище)”.

Властите в Гватемала коментираха, че нямат основание да задържат беглеца, тъй като в Белиз няма повдигнати обвинения срещу него. Отношенията между двете страни са обтегнати заради териториалните претенции на Гватемала към Белиз. Между тях липсва споразумение за екстрадиране на хора.

В понеделник 67-годишният софутерен гуру съобщи в блога си, че няма да се предаде на властите в Белиз, тъй като се страхува, че ще бъде убит от полицията. Подобни твърдения бяха отречени от премиера на Белиз, който по-рано определи Макафий като параноик и луд човек.

След като напуска създадената от него софтуерния компания Макафий се заселва на карибския остров Ambergris Caye, където прекарва четири години. Неговите познати и съседи го описват като ексцентричен, импулсивен и на моменти нестабилен човек с афинитет към оръжията и младите жени.

Водещи

Най-четени