Белият дом ще защитава интернет потребителите 23.02 | 11:04

Президентът Обама предложни мерки, които ще дадат на американците по-голям контрол върху личните им данни

От Георги Георгиев

Белият дом предложи своеобразна "харта на правата", чиито основни положения целят по-добра защита на личните данни на потребителите в интернет. Инициираният от президента Барак Обама документ може да даде на властите в САЩ по-големи права за надзираване на интернет компаниите като Google и Facebook, съобщава Reuters.

Макар че подобен документ няма да предизвика незабавни нови задължения за онлайн компаниите, президентът Барак Обама заяви, че инициативата е част от по-широк план, който ще даде на американците по-голям контрол върху личните им данни, които се използват в интернет.

"Американските потребители не могат да чакат повече за ясни права, които осигуряват безопасността на тяхната лична информация онлайн", категоричен бе Обама. "С развитието на интернет потребителското доверие е от ключово значение за продължителния растеж на дигиталната икономика. Затова подобна онлайн харта на правата е толкова важна", заключи американският президент, който в момента се бори за втори мандат в Белия дом.

Планираната харта съдържа общо седем основни вида защити на потребителите, които те трябва да очакват от интернет компаниите. Сред тях влизат възможността потребителите да имат възможност за достъп и контрол върху личните си данни, събрани от компаниите. От своя страна компаниите трябва да осигурят максимална прозрачност за начина, по който тези данни се използват.

Интернет гиганти като Google и Facebook често биват обвинявани в тайно следене на онлайн дейностите на техните потребители и използването на тази информация за генериране на приходи от реклама.

От Белия дом съобщиха, че новата харта на правата ще доведе до разработването на "приложими" правила на поверителност, които онлайн компаниите ще бъдат принудени да спазват.

Водещи

Най-четени