Биомастило създава човешка тъкан с 3D принтер 24.06 | 14:11

Материалът ще се използва като „скеле" за хирургични импланти

От iNews.bg

Новоразработено биомастило позволи на учени от университета в Бристол, Англия, да създадат тъкан с 3D принтер, съобщи ЮПИ. Технологията открива възможности за принтиране на тъкани за хирургични импланти, като например сухожилия, кости за коленни заместители и заместители на тазобедрени стави.

Биомастилото е материал, използван като "скеле", върху което учени могат да имплантират и да отгледат стволови клетки. Те се диференцират във всички видове клетки.

Учените са здали новото биомастило, като използвали два полимера: естествен полимер, извлечен от морска трева, е послужил за "скеле"; и синтетичен полимер, ползван често в медицинската практика, отключил промени в "скелето", свързани с преминаване от течно в твърдо състояние, когато температурата се е повишила.

"Създаването на ново биомастило е голямо предизвикателство", заяви ръководителят на екипа Адам Периман от Института по клетъчна и молекулярна медицина към университета в Бристол.

"Нуждаехме се от материал, който е подходящ за принтиране, достатъчно здрав е, за да съхрани формата си, когато е поставен в хранителна среда и не уврежда клетките. Целта бе постигната, но преди това трябваше да извършим много експерименти и да коригираме грешки", посочи Периман.

 

 

Водещи

Най-четени