Българи създадоха ракетно гориво от череши 26.08 | 15:43

За производството му се използват само негодни за консумация плодове

От iNews.bg

Наши специалисти са изобретили гориво за противоградни ракети, което се произвежда от череши. То ще се произвежда от продукт, извлечен от вкусните плодове. Едва ли е случайно, че изобретението е направено в Кюстендил, където черешата е на особена почит. Въпросното гориво може спокойно да замени твърдото, използвано в момента в противоградните ракети, предаде ТАСС.

Сред преимушествата на иновацията е, че тя ликвидира изцяло замърсяващия ефект върху природата от традиционните ракети, изстрелвани за борба с градушките. Освен това производството му няма да навреди по никакъв начин на количеството реколта от череши или пък на цената им на пазара, тъй като се използват само негодни за консумация плодове – презрели, изгнили, изсъхнали и т.н., които така или иначе се изхвърлят от фермерите, обяснява един от изобретателите – Христофор Скандалиев, който е и член на местния клуб по аерокосмически технологии "Зодиак".

Самото гориво се получава след първична обработка на черешите, вследствие на което се прави биомаса с високо съдържание на захар. От този продукт вече може да се направи и ракетното гориво. Само няколко лъжички пък са достатъчни, за да се издигне във въздуха ракета с маса 2 кг на височина 600 метра.

Водещи

Най-четени