Българин реши проблема със задръстванията - изобрети летяща кола 11.02 | 21:11

Возилото ще е изключително икономично

От Цанка Донкова

В близкото бъдеще вече няма да стоим с часове в задръстванията, а просто ще излетим над тях. Това ще стане възможно благодарение на изобретението на пловдивския инженер Иван Кръстев. Той е създал летяща кола. Изобретението му вече е в Патентното ведомство. А през декември разработката му е публикувана в Световната патентна организация, съобщава регионалният сайт Marica.com.

Преди около две години инж. Кръстев разглеждал модел на летящ автомобил, изработен от американска фирма. Пловдивчанинът решил да отговори със своя разработка, която да ги надмине.

Инженерът сам е изготвил чертежите и изработил макета. В патентното ведомство летящата кола получава името "Пътно въздушно превозна средство". Разработено е в два варианта - хибриден и електрически.

Нестандартният автомобил има четирите гуми и 9 крила.

"Така ще ни спести времето, което губим в задръстванията и ще се придвижваме по-бързо от единия край на страната до другия", твърди изобретателят.

Максималната скорост на колата ще е около 300 - 400 километра в час.

"Може да се използва като такси, като пощенски самолет, като въздушна линейка или като полицейски патрул", изброява инж. Кръстев. Возилото е с 3 двигателя, като перките на два от тях ще могат да акумулират енергия, така че автомобилът да се движи и на ток, а не само с дизел или бензин. Автомобилът ще е изключително икономичен, като ще дава разход 10 литра на 100 километра. Когато лети изцяло на електрическия вариант, няма да има нужда и от гориво, тъй като батериите се самозареждат и дават електричество на задния основен двигател.

"Предвидено е да пътуват от един до четири души. Затова той е по-голям, малко по-тежък и ще изисква по-мощни двигатели. Идеята е да влиза в един нормален гараж, за да могат хората да си го прибират", добавя инженерът.

Колата има много къс пробег, вдига се след около 50 метра, а височината, на която ще може да се издигне автомобилът е до 3 хиляди метра.

До седмица се очаква инженерът да изненада с нова разработка на летяща кола с вертикално излитане.

Инженер Кръстев сравнително отскоро живее в родния си град. Той е получил дипломата си за машинен инженер от Техническия университет в Минск. Работил е пет години в "Машпроект". 15 години е бил в Мароко като технически директор на завод за каросерии на тежкотоварни автомобили и камиони.

В момента Кръстев е конструктор на багери.

В целия свят има само двама конкуренти на изобретението на пловдивчанина - четирима немски инженери, които работят в Масачузетс, са направили първия прототип. Отскоро се е появил в Чехия втори конкурент, чиято кола обаче е само за един човек.

Инженер Кръстев твърди, че цената на неговия автомобил ще е около 150 хиляди евро, но ще се изплати много бързо заради евтиното гориво.

Водещи

Най-четени