България първа по софтуерно пиратство в ЕС 19.10 | 15:10

Общо 65% от ползвания у нас софтуер е с неуредени права

От Нели Минчева

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на използвания нелицензиран софтуер през 2010 г., сочат данни на агенция Bloomberg.

Според информацията през миналата година в страната ни общо 65% от всички софтуерни продукти са били пиратски версии на оригинални копия.

С най-малък дял на софтуерното пиратство в ЕС може да се похвали Люксембург.

Изследването е изготвено от базираното във Вашингтон обединение Business Software Alliance, в което влизат големи имена от IT бранша като Microsoft, Adobe, Apple и Siemens. Microsoft и Adobe са сред компаниите, понасящи най-големи загуби от пиратството в Европа, което през миналата година е за продукти на обща стойност 13,5 млрд. долара.

В ЕС като цяло делът на пиратския софтуер е около 35%. За сравнение, в САЩ равнището е 20 на сто.

Макар и у нас да се ползват най-много пиратски продукти, по-малката големина на пазара не ни "позволява" да оглавим и класацията за най-много нанесени загуби на производителите. По този показател първа е Франция, където компаниите са пропуснали да спечелят 2,6 млрд. долара заради неправомерно използване на софтуер.

На второ място е Германия с 2,1 млрд. долара, трета е Италия с 1,9 млрд. долара, а четвърта – Великобритания с 1,8 млрд. долара.

В световен мащаб България е сравнима като дял на пиратския софтуер с Русия – там равнището също е 65 на сто.

За да намали вредата от кражбата на свои продукти, Microsoft, който вероятно е най-големият потърпевш от софтуерното пиратство, отдавна лобира за законодателни промени на ниво Европейски съюз, така че да бъде затегнат контролът над крайните потребители и наказателните мерки в случай на пиратство.

От Европейската комисия казват, че през първата половина на 2012 г. ще бъде внесено предложение за евентуална промяна на сега действащото законодателство в областта.

Водещи

Най-четени