Българска компания спечели конкурс за мобилни иновации 19.10 | 15:00

Нова платформа на "Сирма Мобайл" ще улесни създателите на приложения за SIM карти

От Георги Георгиев

Българската софтуерна компания "Сирма Мобайл" е победител в категория "Best Mobile Internet Security Award" на международно състезание за мобилни иновации SIMagine Awards 2011, съобщават от компанията.

Състезанието е ежегодна инициатива на сдружението SIMalliance, в което членуват и най-големите производители на SIM карти в света - Giesecke & Devrient, Oberthur Technologies и Gemalto. Церемонията по награждаването се състоя вчера в Куала Лумпур, Малайзия.

Българската компания е отличена за междинната си платформа, която позволява на софтуерни разработчици от цял свят да създават унифицирани SIM ToolKit (STK) приложения. Те ще могат да бъдат успешно изпълнявани върху различни видове смарт карти за най-разнообразни цели - мобилни и картови разплащания, контрол върху достъпа или управление на сертификати.

Разработеното от "Сирма Мобайл" решение представлява API платформа (Application Programming Interface), която позволява на произволна софтуерна компания да създава версии на своите приложения за SIM карти, които да работят и на банкови карти, или други смарт карти за широк кръг от индустрии.

Тя ще улесни независимите създатели на приложения, които досега са разработвали своите програми единствено за SIM карти. С новата платформа те ще могат лесно да "пренасят" приложенията си към смарт карти на различни производители, което отваря огромни нови възможности за използването им.

Потенциални потребители на новата платформа са мобилните оператори, операторите на виртуални мобилни мрежи и различни други доставчици на услуги, работещи в сферата на решенията за смарткарти и SIM – карти – каза Свилен Радичков, ръководител на проекта в "Сирма Мобайл".

Водещи

Най-четени