Български отбор на финалите на FIRST LEGO League 06.12 | 16:00

Децата от отбор KASAPIN40 се представиха отлично на полуфиналите в Полша

От Георги Георгиев

Децата от българския отбор по роботика KASAPIN40 извоюваха място на финалите на конкурса по роботика FIRST LEGO League. Те успяха да се представят отлично на полуфиналите в Гданск, Полша, където преди дни се срещнаха със 160 деца от 18 европейски отбора.

Следващата и последна стъпка в международния конкурс ще се състои на 13 и 14 януари 2012 г. в Германия. Там отборът KASAPIN40 ще се срещне с други 25 отбора, класирали се след регионално ниво и полуфинали в цял свят.

В тазгодишните полуфинали българчетата се представиха отлично в четирите категории на състезанието – техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра.

Oсвен българският отбор към финалите в Германия успяха да продължат и два отбора от Чехия, два от Словакия, един от Унгария и един от Полша. В момента текат и останалите полуфинали за различните географски области като до 12 декември ще бъдат известни всички отбори, които продължават на финала.

За първа година международните организатори поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините "Техническо интервю” и "Представяне на проект”.

На световно ниво тази година се записаха 19 000 отбора от цял свят. Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията Hands on technology, в тазгодишното издание се сформираха 779 отбора - от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите всяка година са свързани с различни важни теми и проблеми. Тази година тема на състезанието е "Безопасност на храните”. Децата се подготвяха и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

Водещи