Вижте най-дълбокия басейн в света (СНИМКИ) 24.07 | 19:11

Ще бъде полезен при тренировките на астронавти и водолази

От Ивайло Коралски

Плувните басейни са важен елемент от подготовката на астронавти и водолази, защото симулират микрогравитационните условия на океанското дъно и космоса.

Тук представеният басейн ще бъде с дълбочина от 50 метра, а зад него стои Университета на Есекс и неговият партньор Blue Abyss. С подобна дълбочина той ще бъде и най-дълбокият създаван някога изкуствен водоизточник. Моментната титла за най-дълбок изкуствен басейн в света принадлежи на 42-метров представител, построен в Италия. Във въпросния се провеждат водолазни тренировки.

Най-дълбокият басейн на NASA към днешна дата е само 12 метра.

Бъдещият рекордьор обаче все още е далеч от това да бъде завършен. Дискусиите около неговата реализация продължават, като цената му ще надхвърли 60 милиона долара.

1542740

Blue Abyss обаче се надява проекта да е изплати, привличайки световните космически и водолазни програми, както и всякакви учени, допълва BBC.

Според Джон Викерс от Blue Abyss "всички компоненти налице; локацията е близо до летище Stansted и бреговете на Северно море; чудесният терен (на университета) е отличен в ролята си изследователска лаборатория".

Водещи

Най-четени