Висенето в мрежата не било опасно за децата 09.11 | 18:38

Вреда от прекомерна употреба се наблюдавала сред малък процент от децата, имащи емоционални проблеми

От Георги Георгиев

Дългите часове пред компютъра не са признак за проблемна употреба на интернет. Това е едно от основните заключения от новия доклад на европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн”. В него изследователите се фокусират върху прекомерната употреба на интернет сред децата на възраст между 11 и 16 години, съобщават от Центъра за безопасен интернет.

Данните сочат, че за повечето деца времето, прекарано онлайн, не представлява риск. Вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред малък процент от по-големите деца, които изпитват емоционални затруднения и са склонни да търсят силни усещания.

Интернет е неразривна част от живота на децата и младите хора, сочи още статисктиката. Така в България 91% от децата изполват интернет, като 83% от тях са онлайн всеки ден или почти всеки ден.

За да отговори на въпроса до каква степен тази употреба излиза извън контрол, в първото по рода си представително европейско изследване "Децата на ЕС онлайн” са включени и нездравословните аспекти на прекомерната употреба като липса на сън или апетит, несправяне с домашните задължения, нарушен социален живот, безцелно сърфиране или несполучливи опити за намаляване на времето в интернет.

Според резултатите от изследването само 1% от европейските деца са се сблъсквали и с петте аспекта на прекомерната употреба. Това са и потребителите, които съобщават за допълнителни психологически и емоционални затруднения, които влияят както върху виртуалния, така и върху реалния им живот.

Процентът на децата, които са се сблъсквали поне с един от петте аспекта на прекомерна употреба са от 17% в Италия до 49% в Естония. В България това са по-малко от половината млади потребители - 44%. По-често прекомерната употреба е свързана с безцелно сърфиране – 42%, а само в 17% от случаите децата споделят за нарушен сън или хранене заради интернет.

"В България процентът на децата, които използват интернет прекомерно, е един от трите най-високи в Европа. Но не трябва да забравяме, че не количеството, а качеството на времето в интернет определя дали то ще бъдат вредно или полезно за младите потребители”, коментира Луиза Шахбазян от Националния център за безопасен Интернет към Фондация "Приложни изследвания и комуникации”, която отговаря за изследването в България

"Тук е и ролята на родителите и училището, които трябва да насърчават позитивната, но балансирана употреба на интернет”, допълва Шахбазян.

За да предпазят детето си от прекомерна употреба на интернет, от "Децата на ЕС онлайн” препоръчват родителите да се ангажират активно с онлайн заниманията на детето. Важно е детето да знае, че може да се обърне към родителите си в случай на опасност, но не само.

"Директното и открито общуване между родители и деца увеличава вероятността детето да развие добри дигитални умения и да избегне вредните последствия от прекомерната употреба на интернет в бъдеще", обяснява Луиза Шахбазя.

Сред другите изводи от изследването са:

- Превантивните действия трябва да започнат, преди детето да използва интернент активно, като се обърне внимание на тревожни симптоми като склонност към силни усещания и емоционални затруднения.

- Ограничаването на достъпа не е добра стратегия за превъзмогване на прекомерната употреба, защото не засяга истинските причини за проблема.

- Кипър е страната, в която децата най-често съобщават, че са се сблъсквали с всичките пет аспекта на прекомерната употреба (5%).

- Ако вашето дете изпитва всичките аспекти на прекомерната употреба, препоръчително е да се обърнете към психолог, защото най-вероятно зад това поведение се крие сериозен проблем в реалността.

Докладът "Прекомерна употреба на интернет сред европейските деца” проучва рисковете от прекомерна употреба и съществуващите национални различия. Изводите се основават на интервюта с 25 000 деца и родители в 25 европейски държави.

Пълният доклад може да бъде свален от тук.

Водещи

Най-четени