Внимание! Бум на измамните мобилни приложения 11.11 | 15:27

Кибер престъпленията бележат небивал разцвет

От Филипа Тодева

Статистиката на Международния телекомуникационен съюз показва увеличение на престъпленията сред мобилните устройства. Това обяви Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по кибер разследвания, предаде БТА.

Ако през 2011 г. измамните приложения са били 1000, то през 2012 г. вече са стигнали 350 хиляди. Спасова посочи, че все повече се увеличава употребата на ръчно подпомагани кибер атаки. През миналата година тенденцията е била за автоматизиране на атаките, но сега някои от тях се връщат към ръчно управление.

По думите на Спасова най-страшната тенденция е, че кибер престъпниците използват принципите за защита на големите бази данни, за да увеличават ефективността на атаките. Тя добави, че очевидно кибер престъпленията все повече се усложняват.

Статистиката сочи, че през 2013 г. повече от 2,7 милиарда души по света ползват интернет. Те представляват почти 40% от населението на планетата. Най-много са потребителите на широколентов интернет в Европа – 75%, следвани от САЩ – 61%. България пък се нарежда сред десетте държави в света с най-бърз интернет.

Водещи

Най-четени