Да шофирате с хендсфри всъщност не е безопасно 06.03 | 11:56

Учени доказаха, че разговорите заемат мозъчни ресурси, нужни за по-сложни маневри

От Александър Бакалов

Канадски учени направиха притеснително откритие за шофьорите: частта от мозъка, която отговаря за правенето на леви завои се "изключва" при телефонен разговор.

Доктор Том Швайцер, директор на програмата за неврологични изследвания към болницата Сейнт Майкъл в Торонто, е категоричен – рискът от сблъсък при използването на хендсфри не е по-малкък, отколкото ако държите телефона си в ръка.

"Това, че ръцете ви са свободни, не означава, че мозъкът ви е свбоден" казва Швайцер. "При разговор вие обработвате информация, а това заема мозъчни ресурси, необходими при шофирането."

Доктор Швайцер и екипа му са се захванали с изследването, след като обърнали внимание на статистическо изследване, според което странно голяма част от пътните инциденти включвали завой наляво.

В експеримента са участвали седем жени и девет мъже на възраст между 20 и 30 години, чиито мозъци са били сканирани по време на шофиране в симулатор. Доброволците е трябвало да отговарят на въпроси от сорта на "Има ли триъгълника четири страни?", за да се имитира телефонен разговор по хендсфри.

Скенерът показал мозъчните центрове, нужни за изпълнението на различни маневри. Оказало се е, че конкретно сложните леви завои изисквали участието именно на онези мозъчни центрове, които били "заети" при телефонен разговор.

Изследванията ще продължат, но междувременно Шварцман ни приканва да избягваме разговори по време на шофиране, защото използването на хендсфри е законно, но не и безопасно.

Водещи

Най-четени