Доказано: Дните на Земята се удължават, нощите се скъсяват 07.12 | 12:51

Процесът на забавяне на ротацията е бавен, хората ще го усетят едва след 6,7 млн. години

От iNews.bg

Дните на Земята стават все по-дълги, но няма как да си дадем сметка за това. Ще трябва да изминат около 6,7 милиона години, за да може дните на нашата планета да се удължат с една минута. Това показват резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Погледнато в дългосрочен план, времето на Земята се забавя поради гравитационното привличане на Луната от Слънцето. Земята е повлияна също от атмосферни циркулации, вариации в дебелината на ледената покривка, земетресения.

Британски учени установиха, че през последните 27 века средната продължителност на деня се е удължила с около 1,8 милисекунди на век. Това е значително по-малко от прецененото по-рано удължаване с 2,3 милисекунди на век. Тогава се смяташе, че трябва да изминат 5,2 милиона години, за да може денят да се удължи с една минута.

"Процесът е много бавен", отбеляза съавторката на изследването Лесли Морисън от Кралската обсерватория в Гринуич.

За да получат новите данни, учените са извършили по-прецизни изчисса също събрани от вавилонци, китайци, елини, араби и европейци древни данни за затъмнения. Става въпрос за наблюдения от 720 г. пр. Христа до 2015 г.

Водещи

Най-четени