Дори най-големият PC производител изпитва трудности да продава смартфони 13.08 | 13:59

Мобилното подразделение на Lenovo с почти 300 милиона загуби

От Ивайло Коралски

Вече няколко години Lenovo е най-големият производител на PC-та в световен мащаб, но по всичко изглежда, че смартфон пазарът за момента е твърде голяма хапка за китайския гигант.

Компанията обяви, че за последното тримесечие мобилното звено е на червено с почти 300 милиона долара. Точната сума е 292 милиона.

Пуснатите в продажба Motorola телефони са 5,9 милиона, което е една трета по-малко спрямо същия период на предходната година. Lenovo планира да освободи 10 процента от работната ръка в мобилното си подразделение (около 3200 души), чрез което се надява да спести разходи през втората половина на 2015 година в размер на 650 милиона долара.

Към днешна дата Lenovo има и непродадени смартфони на стойност 300 милиона долара.

Общите приходи на компанията са спаднали с 51 процента спрямо същия период на предходната година. Сумата за последното тримесечие е 105 милиона долара.

В интервю пред Reuters изпълнителният директор на компанията Янг Уянинг застава зад решението на Lenovo да закупи от Google Motorola. Сделката, състояла се през 2014 година, струваше на китайците 2,91 милиарда долара. 

Янг допълва, че преструктурирането на Motorola и мобилната дивизия на Lenovo като цяло ще отнеме още между 6 и 9 месеца. Това ще струва на Lenovo допълнителни 600 милиона долара, заради "неблагоприятния пазарен климат".

Може би това е и основната причина през последните две години Lenovo да опитва да всякакъв тип бизнес маневри.

Водещи

Най-четени