Драматичен спад във вноса на телефони и фотоапарати у нас 18.06 | 19:36

За тримесечие внесеният хардуер е с 11,6% по-малко в сравнение с преди година

От Георги Георгиев

Вносът на компютърен и комуникационен хардуер, части и консумативи през първото тримесечие на 2012 г. в България е достигнал 171,9 млн. долара, или 11,6% по-малко от същото тримесечие на предходната година.

Това сочат предварителните резултати на агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., която следи пазара за 21 поредна година, 81 поредно тримесечие чрез системата "ICT Trade Bulgaria".

Общият спад не е неочакван, коментират анализаторите от ICT. Основните причини за него обаче са леко изненадващи - драматично намалелите доставки в стойност на мобилните телефони, най-голям спад за последните 9 тримесечия по данни и оценка на CBN, и на цифровите камери.

През първото тримесечие на 2012 г. доставките в България в частта IT са се представили над очакваното. Основен двигател на пазара продължават да са портативните компютри със зашеметяващ ръст в бройки.

Изненадва също и определено доброто представяне на бизнеса с UPS.

Продуктът "ICT Trade Bulgaria" с резултатите за импорта за първото тримесечие на 2011/2012 е готов и е достъпен за клиентите на агенцията на абонаментен принцип. В данните по тримесечия се включват и резултати за изменението на пазара в ритейл канала и sale out продажбите на едро.

Водещи

Най-четени