ЕС и САЩ направиха учение за защита от хакерски атаки 04.11 | 18:25

В учението е имало симулация на атака срещу атомна централа

От Ивайло Ачев

Съвместно учение за елиминация на кибер заплахи и овладяване на последствията от кибер атаки направиха експерти от Европа и САЩ, съобщават на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Учението беше организирано от Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (Enisa) и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Участие взеха американски специалисти, както и представители на 16 европейски държави.

През пролетта на миналата година Европейската дипломатическа служба загуби важни документи след масивна хакерска атака. След нападението ЕС създаде Центрове за действие при инциденти в информационната сигурност (Certs). Такива центрове има в повечето от страните-членки на ЕС, както и в САЩ.

Една от възможните опасности, която беше симулирана, беше атака срещу програмата Scada. Тя управлява инфраструктурни обекти, като съоръжения за почистване на вода и няма защита срещу вируси тип "червей". Например Stuxnet, "червеят", който зарази ядрени обекти в Иран, вече има няколко варианта.

Наскоро друг вид "червей" - Daqu, беше засечен в най-голямата белгийска уеб хостинг компания. "Червеят" се разпространява чрез текстообработваща програма на Microsoft Word. Засега специалистите не могат да кажат какъв е този вирус.

Според доклад на американското разузнаване Китай и Русия са двете държави, от които идват най-много хакерски атаки в света.

Водещи

Най-четени