ЕС награди българка за първия в света таблет за незрящи (снимка) 09.03 | 14:24

Кристина Цветанова отличена като изгряващ европредприемач за технологията BLITAB

От iNews.bg

Българката Кристина Цветанова спечели награда на Европейския съюз за изгряващ предприемач за създаването на първия в света таблет за незрящи, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Наградата от 20 000 евро се присъжда за високи постижения на жени предприемачи до 30 години и е част от финансираната от Програма "Хоризонт 2020" награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия в света таблет за хора с увредено зрение, наречен BLITAB.

На церемонията, проведена в Брюксел на 8 март - Международния ден на жената, еврокомисарят Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса.

  • Първа награда (100 000 евро): Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации; 

  • Втора награда (50 000 евро): Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия;  

  • Трета награда (30 000 евро): Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

    Историята на Кристина

    "Не се замисляйте прекалено, когато решите да започнете бизнес", съветва Цветанова жените, които планират собствен бизнес. "Може да проработи и да ви удовлетвори, може и да не проработи и тогава ще можете да продължите с предишното си занимание. Не е голяма работа. Радвам се, че поех този риск по време, в което нямах деца, отговорности или други занимания. Ако искаш да живееш независимо, трябва да си бизнесдама и да поемеш контрола върху собствения си живот", казва тя.

    Преместването ѝ в Австрия е било най-важното решение за успеха на проекта, смята Цветанова. И допълва, че силната предприемаческа общност там ѝ позволява да създаде екип от мотивирани млади хора и да основе компанията си.

    "Лъжа ще е да кажа, че пътят ми през последните години е бил лесен. Помня как нямах семейство, приятели и дори дом, когато се преместих във Виена. Никой не можеше да види потенциала в една идея. Но доказах, че идеята е 1%, а работата по нея е 99%."

    Конкурсът

    Наградата за изгряващ предприемач, спечелена от Цветанова, бе учредена тази година. Идеята на конкурса е да повиши знанията на обществото, че са необходими повече иновации и повече жени предприемачи. Жените не са достатъчно представени, що се отнася до създаването на новаторски предприятия — те са едва 31% от предприемачите в ЕС, сочат европейските статистики.

    Това е четвъртото издание на конкурса, който се провежда от 2011 г. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на това дружество трябва да е поне 100 000 евро. Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник.  

Водещи

Най-четени