Ето как ще се преборим с инфлацията 03.02 | 18:42

Електронната валута биткойн има редица важни предимства, които ще ни помогнат, смятат експерти

От Петя Бързилска

Електронната валута биткойн (bitcoin) е във вниманието на инвеститорите от няколко години насам, но в последно време навлезе по-видимо в полезрението на т.нар. обикновен потребител. Според някои икономисти валутата ще промени финансовата система такава, каквото я познаваме, и може да премахне инфлацията, ако се превърне в основно разплащателно средство.

Като основно положително качество на биткойн се изтъква това, че валутата не е обект на регулации от страна на държавата. Това, според редица анализатори, ще помогне както на бизнеса, така и ще запази спестяванията на хората в дългосрочен план.

"Биткойн има няколко основни предимства. Първото е, че това е децентрализирана валута, което означава, че няма една институция, която да я издава и да я регулира". Това заяви за Econ.bg управителят на Tavex Благовест Белев.

Ако го сравняваме с днешните регулирани от държавата пари, основното предимство е алтернативата, каза за Econ.bg и Димо Стефанов, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

В протокола е заложено биткойните да нараснат до 21 милиона, хората виждат в това спасение от "днешните хартийки, които централните банки печатат на практика нулева цена", обясни Стефанов. По думите му печатането на пари не само стимулира инфлацията, унищожава спестяванията на хората, но и съсипва цялата икономика.

Благовест Балев също посочи като предимство заложеният ограничен брой на наличните биткойни. "Няма как едно правителство да забрани трансакциите и няма да могат да се наложат капиталови контроли, като тези които бяха в Кипър преди близо година”, смята икономистът.

"Ако се използва само биткойн инфлацията не само, че ще изчезне, но и ще се обърне – ще живеем в дефлационна среда. Среда, в която цените малко по малко падат. А това стимулира спестяването. За мен като икономист това е много ползотворно нещо", заяви Белев.

Повече за предимствата на биткойн и бъдещето на електронната валута четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени