Заплатата на Зукърбърг със сигурност е по-малка от вашата 01.04 | 10:59

Разбира се, шефът на Facebook може да си позволи да работи за чест и слава

От iNews.bg

За цялата 2013 г. милиардерът и основател на Facebook Марк Зукърбърг е получил за работата си ни повече ни по-малко 1 долар . Това далеч не означава обаче, че той е останал без пари в сметката. Зукърбърг е получил над 3,3 млрд. долара от търговия с акции, откъдето основно идва богатството му, коментират от Bloomberg.

Това показва справка от подадената вчера декларация в Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ за получените от него суми през 2013 г.

22-рият по богатство в света е получил символичната сума като заплащане за труда си след решението му в началото на 2013 година да намали заплатата си до 1 долар. През 2012 година, когато Facebook излезе на борсата, той получаваше възнаграждение в размер на 503 205 долара.

Към момента богатството на Зукърбърг се равнява на 27 млрд. долара, а той все още притежава 426,4 млн. акции във Facebook, които удвоиха стойността си за последната година в резултат на доброто представяне на компанията в областта на мобилните реклами. Притежаваните от него ценни книжа му дават 61,6% от правото на глас в социалната мрежа, сочи подадената декларация.

Със заплата от 1 долар Зукърбърг следва примера на гигантите в Силициевата долина в САЩ, които решават да смъкнат възнаграждението си след като вече са забогатели. Стив Джобс първи популяризира практиката, която последваха и създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

 

Водещи

Най-четени