Зукърбърг: Правителството на САЩ прекали 25.02 | 12:35

Шпионският скандал разклатил доверието на потребителите в социалната мрежа

От Георги Георгиев

По време на откриването на Световния мобилен конгрес в Барселона шефът на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че планира да си партнира с Ericsson в проект, който да свърже още 5 млрд. души към интернет.

Шпионският скандал, избухнал през миналата година обаче, едва ли ще улесни тази амбициозна задача, заяви самият Зукърбърг, цитиран от Cnet.

"Това (скандалът) не е хубаво за нас", призна милиардерът в интервю. Според него правителството е прекалило, въпреки че той разбира отговорността от това хората да бъдат защитени.

По думите му обаче властите носят отговорност и за това да бъдат прозрачни по отношение на това как предпазват гражданите.

"Въпросите за NSA са истински проблеми за щатските интернет компании", коментира Зукърбърг. "Доверието е много е важно".

Милиардерът заяви още, че се радва да види, че американското правителство в последно време полага усилия да бъде по-открито по отношение на данните, които събира, но на първо място това изобщо не е трябвало да се случва.

През лятото на миналата година Facebook и няколко други технологични компании бяха замесени в скандала през миналото лято, когато бяха изнесени доклади от NSA показващи, че компаниите са участвали в програма за масивно събиране на данни, наречена PRISM. Според информация, изнесена от бившия сътрудник на NSA Едуард Сноудън, твърденията правителството е събирало данни от гиганти като Facebook, Google, Apple и др.

Самият Зукърбърг отдавна отрича компанията му да дава на властите директен достъп до своите сървъри. Той, заедно с други изтъкнати изпълнителни директори на технологични компании, се възпротивиха яростно на разбирането, че сътрудничат на тайните служби и пожелаха за повече възможности да публикуват данни относно правителствените искания за предоставяне на данни.

В началото на годината администрацията на Барак Обама сключи сделка с Google, Microsoft, Facebook и няколко други фирми, която ще им позволи да направят подобно нещо.

И въпреки че това се счита за голяма победа за технологичния бранш, според много експерти споразумението не е достатъчно широкообхватно. То позволява на компаниите да разкриват в общи линии броя и вида на исканията, но те все още нямат право да дават по-специфична информация.

По последните коментари на Зукърбърг личи, че шефът на Facebook няма да отстъпи в битката си с правителството.

Водещи

Най-четени