Зукърбърг удвои богатството си през 2013 г. 06.01 | 17:07

Технологичната икона е спечелила 12,4 млрд. долара от повишените цени на акциите на Facebook

От Георги Георгиев

Изминалата 2013 г. се е оказа благодатна за редица от големите имена в технологичния бранш. Един от тях е Марк Зукърбърг – за последните 12 месеца богаството на съоснователя и изпълнителен директор на Facebook се е увеличило с крупната сума от 12,4 млрд. долара.

Това е най-големият ръст в приходите на висш мениджър в технологична компания, като изключим бившия шеф на Microsoft Бил Гейтс, сочи последният индекс на милиардеритe. Според него към момента Зукърбърг притежава над 24,5 млрд. долара.

Анализите сочат, че сериозното набъбване в сметките на шефа на Facebook се дължи на сериозния скок в цената на акциите на Facebook. За миналата година дяловете са поскъпнали почти двойно от 27,44 долара за бройка в началото на годината до 54,65 долара в края на декември.

На първото място в класацията на Bloomberg е заето от Бил Гейтс който е председател на борда на директорите в Microsoft, но който в момента се занимава най-вече с благотворителната си фондация, така че не може да се нарече технологичен шеф. За миналата година Гейтс е припечелил 15,8 млрд. от акциите си в Microsoft.

Със сериозен ръст в приходите си през отминалата година може да се похвали и Елон Мъск - собственик на SpaceX и Tesla motors. Неговото богатство е нараснало с цели 233% в сравнение с 2012 г. - най-сериозният ръст сред всички технологични милиардери в класацията на Bloomberg.

Водещи

Най-четени