И Microsoft се отказва от изложението CES 22.12 | 13:48

Софтуерният гигант върви по стъпките на Apple, които не участват на най-голямото американско изложение от 2009 г. насам

От Георги Георгиев

Microsoft официално съобщи, че оттегля се участието си Международното потребителско електронно изложение (CES) в Лас Вегас най-голямото събитие от своя род в двете Америки, информира AP.

С този ход компанията се присъединява към конкурента Apple, който навремето също заяви, че ще организира собствени събития, когато наближи времето за пускането на нови продукти.

Представители на Microsoft заявиха, че следващото издание на CES, което ще се проведе между 9 и 12 януари 2012 г. в Лас Вегас ще бъде последното, на което компанията ще бъде представена със свои продукти и с реч на изпълнителния си директор.

През годините основателят на Microsoft Бил Гейтс е изнасял презентации на CES за 11 поредни години в ролята си на CEO. Сегашният директор Стив Балмър пък е държал речите на престижното събитие през последните три години.

Софтуерният гигант бе един от най-големите щатски спонсори на изложението, чието последно издание от януари тази година събра близо 150 хиляди посетители.

Първоначално фокусирано върху потребителската електроника в всекидневната (телевизори, музикални уредби, видеоплейъри и др.), през годините CES се превърна в най-голямото събитие за представянето на всякакви новости в областта на електрониката. Така то постепенно измести големи компютърни изложения в щатите като Comdex.

От Microsoft заявиха, че ще продължат да използват CES като място за контакт с клиентите си. Те обаче няма да представят нови продукти там, тъй като графикът за появата им на пазара се разминава с времето на провеждане на изложението.

В речта си следващия месец изпълнителният директор на Microsoft ще говори основно за Windows 8. Очакванията са, че новата за операционна система ще се появи най-рано в последните месеци на 2012 г., така че производителите на компютри няма да могат да видят никакви реални продукти под нея.

Аpple не участват на CES след първото издание на ежегодната конференция Macworld Conference & Expo през 2009 г.

Водещи

Най-четени