И Nintendo минава към лагера на Android 01.06 | 21:01

Информацията е на Nikkei

От Ивайло Коралски

Един от най-големите и респектиращи японски вестници, Nikkei, разпространи новината, че следващата платформа на Nintendo, NX (кодово име), ще работи под Android OS.

Новината вестникът споделя в текст за Nintendo и японския мобилен гигант DeNA. Преди няколко месеца двете компании обявиха общ пакт за издаване на Nintendo софтуер за мобилни платформи.

По думите на медията тя разполага с вътрешен в източник в Nintendo, според който NX ще работи под Android, повеждайки компанията към изцяло нова бизнес посока. 

Анонимният източник допълва, че основната причина Nintendo да предприеме подобни мерки е отдръпването на трети фирми издателки на развлекателен софтуер от техните платформи Wii U и 3DS. 

1512908

Независимо че от години Nintendo разработва свои затворени платформи и съответния софтуер за тях, компанията е готова да премине към по-отворена такава в лицето на Android.

Японците са притиснати от жестоката конкуренция, наложена им от продуктите на Sony и Microsoft и от лидер предишната конзолна генерация, Nintendo се превърна в трети избор за масовата публика.

С преминаването към Android Nintendo цели да привлече отново на своя страна третите фирми издателки на развлекателен софтуер, тъй като за операционната система на Google разпространяват софтуер най-големите играчи на пазара.

Според повечето анализатори новата конзола на Nintendo, която ще бъде официално обявена през 2016 година, ще представлява хибридно устройство, което ще може да се използва като джобна конзола и такава, която се свързва към телевизионен приемник.

Водещи

Най-четени