Идва "мобилното" Ubuntu 07.02 | 10:18

Първите смартфони, базирани на Ubuntu, ще са в продажба от октомври 2013 г.

От Кремена Бедерева

Първите смартфони, базирани на новата операционна система Ubuntu, ще са в продажба от октомври 2013 г., съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация на компанията Canonical.

През октомври апаратите с операционната система Ubuntu ще бъдат представени в два региона, отбелязва шефът на компанията Марк Шатълуърт, като не уточнява кои точно ще са регионите и каква ще бъде цената на новите устройства.

За разработчиците на приложения има и добри новини, защото те ще могат да се запознаят с новата мобилна платформа още този месец. Тъй като компанията не е разработила собствени устройства, ще използва като тестови за новата система тези на Samsung - смартфоните Galaxy Nexus.

Компанията Cаnonical анонсира мобилната операционна версия на Ubuntu в началото на януари 2013 година. Ubuntu ще използва много от компонентите, разработени за лидера в бранша Android, но няма да включва наличието на виртуалната машина на Java (JVM), като за сметка на това ще има много по-малко хардуерни изисквания към апаратите.

Към смартфоните на Ubuntu ще могат да се връзват устройства като клавиатура, мишка и монитор, като по този начин устройството ще може да се използва и като настолен компютър.

Водещи

Най-четени