Изследване: Facebook не вреди на психиката 10.08 | 10:16

Анализът на данните е от близо милион души в 72 страни за 12 години. Това е най-голямото проучване от този вид, което цели да разбере повече за въздействието на Facebook върху благосъстоянието

От iNews.bg

Ново научно изследване оспорва митовете около използването на социални медии, след като установи, че може да са от полза за психичното здраве. Изследователи от Оксфордския университет установиха, че няма доказателства, които да предполагат, че използването на Facebook е вредно за благосъстоянието.

Анализът на данните е от близо милион души в 72 страни за 12 години. Това е най-голямото проучване от този вид, което цели да разбере повече за въздействието на Facebook върху благосъстоянието.

Професор Андрю Пржибилски, който ръководи изследването, публикувано в списанието Royal Society Open Science, казва: "Проверихме внимателно най-добрите налични данни и открихме, че те не подкрепят идеята, че членството във Facebook е свързано с вреда. Точно обратното. Всъщност нашият анализ показва, че Facebook вероятно е свързан с положителното благополучие."

Изследването разглежда данни от Facebook от 2008 до 2019 г., връщайки се към момента, когато платформата е била в ранните си етапи.

Резултатите показват, че връзката между използването на Facebook и благосъстоянието е малко по-положителна за мъжете, както и за по-младите хора.

Анализирайки в изследователска статия, авторите казват: "Въпреки че съобщенията за негативни психологически резултати, свързани със социалните медии, са често срещани в академичната и популярна литература, доказателствата за вредите са като цяло по-скоро спекулативни, отколкото убедителни."

Коментирайки проучването, Питър Етчелс, професор по психология и научна комуникация в Bath Spa University, казва: "Според мен стойността на това проучване се крие в доказването на принципа. То демонстрира, че е възможно да се използват данни от индустрията, за да се отговори на значими въпроси за това как цифровите технологии взаимодействат с нашето психично здраве."

Но той добавя, че има някои предупреждения, свързани с констатациите, които авторите на изследването са разгледали, предава Дарик. "Това е описателно проучване и като такова не може да ни каже нищо за причинно-следствената връзка. Тоест, ние не знаем как, дали, или до каква степен промените в приемането на Facebook водят до промени в психичното благополучие. Благосъстоянието е сложен феномен и дори в контекста на използването на социални медии трябва да внимаваме да правим твърди заключения, като гледаме как хората използват една-единствена платформа като Facebook."

Най-четени