Инсталиране на нов лаптоп – какво трябва да знаем? 17.01 | 08:00

От iNews.bg

Избрали сте нов лаптоп и не знаете какво точно трябва да направите с него. Има някои основни стъпки, които да изпълните, за да работите безпроблемно. Без значение с каква операционна система e вашият нов лаптоп, тези са универсалните стъпки при първото пускане на машината.

Какво да направите след закупуване на нов лаптоп?

Преди да започнете инсталацията, уверете се, че имате всички необходими компоненти. Това включва зарядно устройство, батерия и други аксесоари, които са включени в комплекта.

1. Обновяване на операционната система

Това гарантира сигурността на вашата система и ви дава достъп до най-новите функции. Тази стъпка е от решаващо значение и задължително трябва да предхожда всякакви други манипулации. Ако актуализацията въвежда нови функции или променя начина, по който изглежда операционната система, ще ви е нужно време да привикнете с новостите.

2. Отървете се от нежелан софтуер

Всяка операционна система пристига с нежелан или излишен софтуер. Тези приложения пилеят системни ресурси и дисково пространство. Този проблем е най-често срещан при лаптопи, използващи Windows OS.

3. Антивирусни програми за допълнителна защита

Препоръчително е на новия си лаптоп да инсталирате предпазен софтуер, за да се защитите от зловредни програми. Microsoft Defender вече е включен в Windows 10 и 11, което е достатъчно за повечето потребители. За допълнителна сигурност, вградената защита в системата, може да бъде подсилена и с други ефективни мерки като антивирусни програми или малуеър надстройки.

4. Конфигурирайте софтуера против кражба

Много видове лаптопи разполагат с възможност за следене в мрежата. Дали чрез специална програма от производителя или чрез вградения в Windows механизъм, ако лаптопът ви е правилно конфигуриран и бъде откраднат, при свързването си към интернет, машината ще изпрати сигнал за локацията си, споделят от онлайн магазина на Пласико. Това е важно, в случай че настъпи нежелано събитие като кражба.

5. Подобрете настройките за захранване на вашия лаптоп

Ако искате да подобрите параметрите на новата си придобивка, увеличаването на живота на батерията е ключова цел за собствениците на лаптопи. С нов лаптоп настройката на предпочитанията за захранване е решаваща първа стъпка, защото няколко малки корекции могат да направят значителна разлика в броя на часовете между зарежданията. Най-важната настройка е да се намали яркостта на дисплея, защото поддържането на яркост на екрана е една от основните причини за изтощаване на батерията.

Допълнителни съвети

Според експертите от онлайн магазина на Пласико всеки клиент има нужда от допълнителна консултация при покупката на нов лаптоп. Добрите машини не винаги са на високи цени. Още повече, когато продуктите се купуват на изплащане, качеството трябва да издържи теста на времето.

Водещи

Най-четени