Искате детето ви най-накрая да излезе на въздух? (ВИДЕО) 05.03 | 16:41

Един от начините е да превърнете реалността в компютърна игра

От Георги Георгиев

За съжаление все повече деца по цял свят страдат от затлъстяване, като една от основните причини е обездвижването сред подрастващите, причинено от дългите часове пред екрана на телевизора или компютъра. Въпросът тук, който измъчва много от родителите е: как да накарам детето си да излезе и да се раздвижи.

Едно от решенията е не по-малко технологично, от примерно последната видео игра, по която то се е пристрастило. Тракерът за следене на физическата активност iBitz представлява малко устройство, направено така че да стимулира децата да играят навън.

За целта джаджата, дело на щатската компания GeoPalz, се поставя на удобно място върху дрехите или обувките на детето. Оттам то може да запише стъпките им по време на игра и да ги преобразува във видеоигра за iPhone или iPad (в случая на космически кораб, който изследва галактиката).

Целата на iBitz играта, която идва под формата на iOS приложение, е посредством движение детето да печели точки, които да доведат до печелене на награди като монети и специално съдържание от детския сайт Club Penguin на Disney. Освен това децата и техните родители могат да изберат подарък от Amazon в специална секция на приложението. Оттам малките потребители могат да разберат каква активност трябва да постигнат, преди въпросният подарък да стане достъпен за купуване от родителите им.

Да използват iBit, родителите трябва да купят устройството на цена от 35 долара и да свалят iPhone приложението, което е безплатно. От производителя предлагат и устройство, което следи крачките, направени от възрастните, така че цялото семейство да може да следи заедно физическата си активност.

Водещи

Най-четени