Какъв ще бъде сексът на бъдещето 15.12 | 13:46

Бихте ли си взели робот да споделя леглото ви до края на дните ви?

От Антония Михайлова

Днес за секса не само се пише, но той се демонстрира навсякъде, за него се говори открито и към такъв дори ни призовават без свян. Все по-малко хора се отнасят към интимността като към проява на възвишени чувства или като към нещо съкровено.

Вероятно затова сексът и любовта са се разделили на двата полюса. И ако "истинската любов" все още не е попаднала изцяло под влиянието на съвременните технологии, то със секса нещата стоят различно. Затова нека се опитаме да си представим какъв ще бъде той в бъдеще.

Полът и сексуалната ориентация

На Запад вече свикват с това, че полът и сексуалната ориентация на човека не са предопределени по рождение. Това, че хората днес прибягват към операция за смяна на пола, едва ли вече учудва някого. Освен това много транссексуални провеждат героична просветителска работа, за да покажат на скептиците колко се е променил животът им към по-добро, откакто са преминали на "отсрещния бряг".

Германия пък стана първата европейска страна, признала съществуването на трети пол. Тоест, посочвайки пола на детето си, родителите могат да изберат варианта "неопределен". А когато детето порасне, самостоятелно може да реши към кой пол да се причисли.

Във все повече страни по света хомосексуализмът се допуска на държавно ниво, не са малко и големите технологични компании, които подкрепят еднополовите бракове, като ускоряват признанието на "различните" като равноправни членове на обществото.

Интерактивните порноигри

Като отчитаме нивото на технологичните възможности, изглежда, не е далеч времето, когато камери или костюми, генериращи тактилни усещания, миризми и предаващи ги директно в мозъка, ще станат реалност. Подобни технологии съществуват още сега. Например сравнително скоро някои бяха, меко казано, удивени от презентацията на възможностите на шлема Oculus Rift с голи модели. Почти невъзможно е те да се отличат от хора. Връзката на шлема с устройства, фиксиращи движения подобно на Xbox Kinect, позволява потапянето изцяло в интерактивни порноигри.

Виртуалният секс

С развитието на технологиите за виртуална реалност сексът може да стане неизменна част от компютърните игри. Играчите могат да правят секс не само с други потребители, но и с измислени персонажи.

Днес в Япония и Корея с небивала популярност се ползват "виртуалните партньори", които може и да не са в състояние да общуват пълноценно с потребителя, но реагират на неговите действия.

Влиянието на виртуалните игри върху реалния живот понякога стига до абсурди. Например известни са случаи, в които ползвателите на виртуалния свят Second Life са се женили, участвали са в оргии и дори са се развеждали в реалния живот от ревност към чужди аватари.

Роботите заменят хората

Благодарение на усъвършенстването на изкуствения интелект,на реалистични материали и все по-голяма гъвкавост в близко бъдеще роботите може да задоволяват всички човешки потребности. Те ще могат да заменят и определена част от тружениците в секс индустрията. В САЩ първите андроиди за секс вече са в продажба, а с помощта на устройствата за виртуална реалност може да се променя външността на роботите. Японците вече показаха прототип на механичен силует, върху който се наслагва анимирана холограма на момиче.

Изследователите на изкуствения интелект са убедени, че към 2050 г. хората вече без използване на виртуална реалност ще се влюбват в роботи, ще създават с тях семейства и ще се отнасят към тях като към пълноценни партньори.

Разстоянието не е пречка

Съвсем скоро могат да се появят устройства, които да ни задоволяват от разстояние. Например компанията Durex вече показа прототип на чувствително бельо, чиито зони при подаване на команда от смартфона на единия от участниците започват да вибрират. А компанията Interaxon обяви, че ще пусне евтин (под 200 долара) обръч за глава, реагиращ на мозъчните вълни на носителя. Със свръхреалистичния стимулатор Fleshlight сексът от разстояние и сега е напълно възможен.

Водещи

Най-четени