Китай вече разполага с най-модерния спътник за кодирана комуникация 16.08 | 11:56

При всеки опит за подслушване ще води до самоунищожение на информацията

От iNews.bg

Китай изстреля първия в света квантов спътник, съобщиха държавните медии. Целта е да се впрегне силата на елементарните частици за изграждане на непробиваема система за кодирани комуникации. Изстрелването е било от космодрума "Цзюцюан” в пустинята Гоби.

Спътникът носи името на древния китайски философ Мо Цзъ, който създал учение за всеобщата любов. Живял е между 470 и 391 година преди новата ера. Религиозната форма на неговото учение е моизмът.

Спътникът ще участва в експерименти, които да докажат жизнеността на квантовата технология за комуникация на дълги разстояния. За разлика от традиционните сигурни методи за комуникация, системата използва фотони, за да изпраща криптирани "ключове”, необходими за декодиране на информацията, предаде БГНЕС. Данните се съдържат в субатомни частици и е невъзможно да бъде засечена. Всеки опит за подслушване ще води до самоунищожение на частиците.

Сателитът ще се използва за изпращане на защитена информация между Пекин и Урумчи – столица на най-западния Синдзянски район. Предвижда се през второто полугодие да започне да работи квантова комуникационна линия между Пекин и Шанхай.

Ръководителят на проекта сравнява прецизността на спътника с хвърляне на монета от самолет на 100 000 метра височина, която да попадне точно в отвора на въртяща се детска касичка. Разработката на тази технология е приоритетна за Пекин и е включена в последния китайски 5-годишен план, оповестен през март.

"Изстрелването на новия спътник бележи превръщането на Китай от държава, която следва развитието на класическата информационна технология, в държава лидер, насочващ бъдещите IT постижения”, цитира "Синхуа” главния учен, работещ по проекта. Посочва се, че до 2020 г. Китай може да има глобална мрежа от квантови комуникации.

Водещи

Най-четени