Компютърен вирус може да причини сериозни щети в Иран 18.04 | 16:17

Вирусът Stuxnet може да извади от строя иранските инсталации за обогатяване на уран

От Георги Георгиев

Високопоставен военен представител на Иран, съобщи в събота (16 април), че съществува сериозна опасност компютърния вирус Stuxnet да доведе до поражения в големи мащаби и до загубата на човешки животи, предаде АП.

"Червят" появи за пръв път миналия септември. Както iNews вече писа, той има способността да прониква в системите на различни индустриални обекти и да ги вади от строя. В това число влизат и ядрени центрофуги, които Иран използва за производството на ядрено гориво.

Режимът в Техеран призна за заразени с вируса лаптопи, които принадлежат на служители в първата атомна централа в Бушер. Експерти предполагат, че вирусът временно е забавил напредъка ядрената програма на страната.

Иранските власти подозират, че в компютърната атака са замесени Израел и САЩ. Тяхната цел да бъде осуетена иранската ядрена програма, която според Запада има за цел производството на ядрено оръжие.

Според властите, иранските компютърни специалисти са успели да предотвратят сериозни инциденти, които са щели да доведат до загубата на човешки животи. Конкретни примери обаче не бяха дадени.

През последните месеци иранската държавна медия съобщи за десетки експлозии в индустриални центрове - най-вече петролни и химически фабрики, при които са загинали най-малко 10 души. Няма официални причини за експлозиите не се съобщават.

Иранските власти казват, че са успели да проследят пътя на вируса обратно до Тексас и до Израел. Според западни експерти само държави с голям капацитет могат да създадат "червей" от рода на Stuxnet.

Освен това вирусът е успял да засегне и ограничен брой центрофуги в главната фабрика за обогатяване на уран в Натанц, признава Техеран. Учените обаче са успели да го открият и неутрализират, преди да е причинил сериозни щети.

Въпросното съоръжение притеснява западните държави, които се страхуват, че в него Иран добива високообогатен уран за бомби. Страната отрича обвинението с твърдението, че програмата ѝ е изцяло мирна.

Водещи

Най-четени