Космически апарати снимат Слънцето от всички страни 01.02 | 07:41

Програмата STEREO на НАСА осигурява 360 градусов изглед

От Георги Георгиев

От началото на февруари за първи път в историята астрономите ще могат наблюдават Слънцето от всички страни едновременно, съобщава Softpedia.

Това ще стане възможно благодарение на програмата STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) на НАСА. В основата на проекта стои изпращането на идентични космически обсерватории в земна орбита, които трябва да застанат на диаметрално противоположни позиции спрямо Слънцето. Предвижда се апаратите да застанат на уречените места на 6 февруари.

Тези позиции ще позволят на детекторите им да заснемат едновременно случващото се върху звездата и предават образите към Земята, където учените ще могат да създадат триизмерни изображения в реално време Слънцето.

Основната мисия на STEREO обсерваториите е с тяхна помощ да бъде анализирана природата на масивните коронни изригвания (CME), които могат да се окажат много опасни за сателитните и енергийни системи по света, споделят учените.

Двата космически апарата бъдат едни от първите, които са снабдени с подобна апаратура за предсказване на космическото време. Астрономите от НАСА се надяват STEREO системата да помогне за увеличаване на прогнозната точност за времето и силата на очакваните магнитни бури.

Водещи

Най-четени